Следвайте Гласове в ТелеграмДва от най-големите австралийски университета и технологичният гигант

...
Следвайте Гласове в ТелеграмДва от най-големите австралийски университета и технологичният гигант
Коментари Харесай

Скай нюз Австралия: Фейсбук плащали огромни суми на фактчекъри, за да цензурират медии

Следвайте " Гласове " в Телеграм

Два от най-големите австралийски университета и софтуерният колос Meta (собственик на Facebook и Инстаграм) на Марк Зукърбърг стоят зад акции за заглушаване на новинарските материали за бъдещия основен референдум в Австралия - това е заключението на журналистическо следствие на " Скай нюз Австралия ". Референдумът " Гласът на коренното население на Австралия " през 2023 година ще изиска от гласоподавателите да одобрят смяна в Конституцията, с която се основава орган, който " може да прави изказвания пред Народното събрание и държавното управление по въпроси, свързани с коренното население на Австралия ". Допитването ще се организира сред октомври и декември 2023 година

Независими ли са фактчекърите и по какъв начин Meta се намесва с цензура?

Разследване на " Скай нюз Австралия " разкри обезпокоителен опит за блокиране на политическия спор и отразяването на новините към " Гласът ", както в резюме в страната назовават референдума. Този опит е финансиран от чужбина, настояват проверяващите публицисти. Един от главните заключения е, че световната система за инспекция на обстоятелствата, употребена от Meta, не дава отговор на личните ѝ правила за безпристрастност и бистрота. В един от случаите Кралският софтуерен институт в Мелбърн (RMIT) е получил позволение от компанията майка на Facebook да блокира австралийската публицистика, макар че Meta е знаела, че това е нарушаване на разпоредбите, които създателят Марк Зукърбърг е открил, с цел да се дистанцира от отговорностите за инспекция на обстоятелствата. Зукърбърг е уверявал, че Meta не се стреми да бъде съдия на истината в интернет. Той споделя, че неговата платформа се управлява от конструкция, известна като Международна мрежа за инспекция на обстоятелствата.

Meta твърди, че интервенцията ѝ за инспекция на обстоятелствата (фактчек) е самостоятелна, само че " Скай нюз Австралия " разкрива, че софтуерният колос е подписал скришен търговски контракт непосредствено с Кралския софтуерен институт в Мелбърн (RMIT), който разрешава на звеното за инспекция на обстоятелства да получава до 740 000 $ годишно от ирландски филиал на Meta.

RMIT е бил сертифициран от Международната мрежа за инспекция на обстоятелствата (IFCN), само че документът е изминал през декември, което оставя RMIT свободeн да цензурира австралийската публицистика без никакъв контрол. Това е единствено една от 55-те интервенции за инспекция на обстоятелства по света, които са подписали с IFCN, макар че са с изминал период на годност на удостоверенията. Търговският контракт сред университета в Мелбърн и Meta има строги клаузи, които разрешават на Meta да скапе съглашението, в случай че RMIT в миналото загуби документа си. Но софтуерният колос не го е направил.

Зукърбърг е блокирал " Скай нюз Австралия "?

Университетът е употребявал пълномощията, които Facebook му е дал, с цел да " задуши " страницата на " Скай нюз Австралия " във Facebook с подправени " фактчекове " (проверки на факти) няколко пъти през тази година. Така милиони австралийци са били възпрепятствани да четат и да гледат материалите на една от най-популярните медии в страната. Проверителите на обстоятелства, наети от RMIT, са нарушили голям брой пъти кодекса - един от тях да вземем за пример е употребявал акаунт в обществена мрежа, с цел да назова водача на опозицията Питър Дътън " расист, всяващ боязън ", поради възгледите му за референдума. Същият този проверител на обстоятелства е разгласил голям брой инспекции по отношение на референдума " Глас ", които са били платени от Meta и са довели до цензуриране на австралийската публицистика в платформата.

Одит на инспекциите на обстоятелствата на RMIT за референдума демонстрира, че 17-те инспекции в интервала сред 3 май и 23 юни тази година са блъснали по отзиви или възгледи срещу публичното допитване. Разкритията, съдържащи се в следствието на " Скай нюз Австралия ", повдигат въпроси по отношение на световните способи на Meta за инспекция на обстоятелства, които, наподобява, са завладяни от деятели.

Оправдания от Meta

Комуникационният екип на Meta се опита да омаловажи въпроса и продължи да разпорежда отговорността на Международната мрежа за инспекция на обстоятелствата (IFCN), написа медията. IFCN твърди, че " не диктува на проверяващите обстоятелства по какъв начин да съблюдават правилата ".

В различен случай от акцията, водена от университетски среди, която оказва въздействие върху референдума " Гласът ", учен от Университета в Аделаида си партнира с активистка група, която разгласява неточни статистически данни за отразяването на новините към референдума. И по този метод се излага погрешното изказване, че " Гласът " просто е погубен от публицистиката в Австралия. Университетът и групата деятели работят дружно, с цел да основат аргумента, че публицистиката и така наречен дезинформация са отговорни, в случай че " Гласът " се провали.

Разследването разкрива по какъв начин дейностите на учения от Университета в Аделаида Виктория Филдинг са финансирани от групата " Австралийци за кралска комисия на Мърдок ". Рупърт Мърдок е 92-годишен австралийски медиен магнат. Както подсказва името на финансиращия сътрудник на университета, проучването има за цел да поддържа причините за изправяне на публицистите пред кралска комисия за закононарушение, обвързвано с отразяването на новините.

Двата университета вземат милиони от джобовете на австралийците

И двете интервенции за инспекция на обстоятелствата се управляват от учени, които работят във финансирани от данъкоплатците институции, всяка от които претендира за стотици милиони долари от австралийските жители и безплатни средства всяка година. И двете интервенции имат за цел да повлияят на метода, по който австралийците ще гласоподават на идния парламентарен референдум, прибавят от " Скай нюз Австралия ".

Инфо: Actualno.com

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР